Pla misogin

Hem sentit a dir que Josep Pla era misogin. La misogínia és tenir aversió a les dones.

No ho entenem. Pla tractava tothom per igual, i si la persona tractada no era del seu gust, fos un home o fos una dona, Pla la rebaixava a la condició d’insecte. Cap relació hi havia, en aquesta rebaixa, amb el gènere de la víctima.

Escriptor procliu al retrat inclement, Pla explicava els homes, les dones i els dies. Fisicista, sec de sentiments, i amb dots d’observador sobredotat, no era inhabitual que tothom en sortís mal parat. I si en aquests retrats fulgents, les dones hi apareixien com unes toies, com unes xafarderes indominables, és perquè aquelles dones eren unes toies i unes xafarderes de gran calibre.

Als llibres d’en Pla, les dones donen per un estudi fantàstic. Una petita subvenció, de ben segur animaria més d’un investigador. En qualsevol cas, per la poca cosa que des d’aquí podem apuntar, dubtem que del còmput final se’n pugui despenjar que Pla va ser un misogin. L’aversió seva, i per tant l’interès, es propulsava en totes direccions, i pel camí no destriava en funció d’una tírria concreta –cap a les dones, volem dir. Cosa que s’aprecia, sobretot, a les seves sis o set novel·les.

3 pensaments sobre “Pla misogin

  1. Fa molts anys tenia ganes, però no temps ni energies, per fer l’estudi que dius de les dones a la seva obra. Ara ja he fet tard, però em faig creus que no l’hagi fet ningú.
    I no em canso de dir a les bledes que diuen que no el llegeixen perquè era “masclista” (i com ho saben, recoi?) que a part de perdre’s una font de coneixement i gaudi grandíssim (amb alts i baixos en una obra tan extensa, esclar), cada dues pàgines, pel cap baix, quan parlava de la gent deia sempre “els homes i les dones”. Però era masclista, esclar, per anècdotes com elogiar les cames de Montserrat Roig (la Roig, per si les jovenetes ho ignoren i algú no ho recorda, es delia per baixar emplomada les escales d’un cabaret, i ho va fer, noietes.)

    Liked by 1 person

Deixa un comentari